Veelgestelde vragen

Over Weheat

Voert Weheat de installatie zelf uit?

Nee, Weheat heeft er voor gekozen om zich volledig te richten op het ontwikkelen, verbeteren en produceren van eigen warmtepompen. Hier zijn onze engineers vanuit de regio Eindhoven (brainport area) elke dag mee bezig. Voor de installatie van onze warmtepompen werken we samen met getrainde en gecertificeerde partners (installateurs) door heel Nederland. Werkt jouw installateur nog niet samen met Weheat, laat het ons weten en wij nemen graag contact op met deze installateur.

Waar komt Weheat vandaan?

Weheat is een trots Nederlands bedrijf, gevestigd in Duizel, gelegen in de innovatieve Brainport regio. Wij zijn verantwoordelijk voor het volledige traject van de Blackbird warmtepomp - van ontwerp en ontwikkeling tot productie. We dragen met trots bij aan de Nederlandse technische innovatie en streven naar een duurzamere toekomst met ons volledig in Nederland ontworpen product.

Welke soorten warmtepompen biedt Weheat?

Bij Weheat hebben we één type warmtepomp, de Blackbird. Deze warmtepomp, met zijn uniek horizontaal en compact design, is nauwelijks zichtbaar op een plat dak en onderscheidt zich door zijn stille werking dankzij een innovatieve, geluidsreducerende behuizing. De Blackbird is niet alleen efficiënt in verwarming, maar ook slim; het is een 4G-verbonden apparaat dat gemakkelijk vanuit uw luie stoel bediend kan worden. Dankzij slimme algoritmes zorgt de Blackbird voor een optimale en zuinige verwarming van uw huis.

Bij u thuis

Welke thermostaat werkt samen met de Blackbird?

De Blackbird warmtepomp werkt met zowel klassieke aan/uit thermostaten als met OpenTherm thermostaten. Om een optimale werking van uw systeem te garanderen is het aan te bevelen om gebruik te maken van een OpenTherm thermostaat die minimaal de onderstaande functies ondersteunt: 1. Gemeten kamertemperatuur: De thermostaat moet de huidige kamertemperatuur kunnen meten en doorgeven. 2. Gewenste kamertemperatuur: De thermostaat kan de gewenste kamertemperatuur doorgeven. 3. Gevraagde watertemperatuur: Doorgeven van de gevraagde watertemperatuur, dit is de temperatuur die de thermostaat aan de Blackbird vraagt. Belangrijk om te weten is dat niet alle OpenTherm-thermostaten bovengenoemde functies volledig ondersteunen. Bijvoorbeeld, de Google Nest thermostaat richt zich voornamelijk op het regelen van de gevraagde watertemperatuur en biedt geen ondersteuning voor andere functies zoals de gevraagde kamertemperatuur. Thermostaten die positief zijn getest in samenwerking met de Blackbird warmtepomp zijn: - Honeywell round modulation - Honeywell lyric T6/T6R WIFI - Honeywell Chronotherm Touch modulation - Honeywell EvoHome - Tado smart home systems - Remeha ISense - Plugwise Anna Zorg ervoor dat u de specificaties van uw thermostaat zorgvuldig controleert.

Kan de Blackbird bij mij worden geïnstalleerd?

De enige vereisten die nodig is voor een installatie van de Blackbird warmtepomp is een plat oppervlak buitenshuis van ongeveer 2m2. Dit omvat de grootte van de buitenunit en een extra 30cm vrije ruimte aan alle kanten voor optimale prestaties en luchttoevoer. Daarnaast is er een vrije groep nodig in uw meterkast voor de elektrische voorziening. Indien deze niet aanwezig is, kan deze doorgaans door een elektricien worden geïnstalleerd.

Ik heb geen plat dak, wat nu?

Wanneer er geen plat dak aanwezig is, kan de Blackbird warmtepomp ook op de grond geplaatst worden, we raden dan wel aan om er een veiligheidshekje omheen te plaatsen. Installatie op een schuin dak is helaas momenteel niet mogelijk.

Kan de Blackbird worden aangesloten op elk soort CV-ketel?

Ja, de Blackbird warmtepomp is ontworpen om compatibel te zijn met elke CV-ketel, ongeacht het model of de leeftijd. Dit betekent dat zelfs als er een oude CV-ketel in huis hangt, de Blackbird nog steeds naadloos kan worden aangesloten en samenwerken om uw huis efficiënt te verwarmen.

Kan ik ook volledig van het gas af met de Blackbird warmtepomp?

Ja, de Blackbird-warmtepomp is ontworpen om huiseigenaren te helpen volledig van het gas af te stappen. Als u kiest voor de all-electric oplossing met de Blackbird, dan wordt uw traditionele cv-ketel vervangen door deze warmtepomp voor het verwarmen van uw woning. Daarnaast wordt er een boilervat geïnstalleerd voor het voorzien van warm tapwater. Door deze combinatie bent u niet langer afhankelijk van gas voor verwarming en warm water. Bovendien is dit niet alleen milieuvriendelijker, maar kan het op de lange termijn ook kostenbesparend zijn, gezien de stijgende gasprijzen en mogelijke subsidies voor duurzame energieoplossingen.

Blackbird eigenschappen

Hoeveel geluid maakt de Blackbird?

Met een geluidsniveau van slechts 49dB(A), is de Blackbird van Weheat praktisch fluisterstil. Dit is gemeten volgens de EN-12102 norm op een afstand van één meter, vergelijkbaar met het volume van een zacht gesprek.

Welke soorten koudemiddelen worden gebruikt in de Blackbird warmtepomp?

De Blackbird warmtepomp van Weheat gebruikt R290, beter bekend als propaan, als koudemiddel. Dit is een milieuvriendelijk koudemiddel dat bekend staat om zijn hoge energie-efficiëntie en lage impact op de opwarming van de aarde.

Wat is de capaciteit (in kW) van de Blackbird warmtepomp?

De Blackbird warmtepomp van Weheat heeft een capaciteit van 8kW. Dit betekent dat het minimaal 8kW kan leveren, zelfs als de buitentemperatuur -10°C is. De geleverde kracht kan toenemen als de buitentemperatuur hoger is. Het uiteindelijke geleverde vermogen is echter afhankelijk van het verwarmingssysteem in uw huis. Met een lage temperatuur systeem (bijvoorbeeld vloerverwarming op 35°C) kan de Blackbird meer kracht leveren dan met een medium temperatuur systeem (zoals radiatoren op 55°C).

Wat is de SCOP van de Blackbird warmtepomp?

SCOP geeft een gemiddelde efficiëntiewaarde over een geheel stookseizoen weer en is belangrijk om de jaarlijkse prestatie van een warmtepomp te beoordelen. De SCOP van de Blackbird voor lage temperatuurverwarming in een gemiddeld klimaat is 4.7.

Wat is de COP van de Blackbird?

COP staat voor "Coefficient Of Performance" en het is een maatstaf die wordt gebruikt om de efficiëntie van warmtepompen te beschrijven. De COP van de Blackbird warmtepomp varieert afhankelijk van de temperatuuromstandigheden. Bij een buitentemperatuur van 7°C en een watertemperatuur van 35°C, is de COP van de Blackbird 4.46. Wanneer de watertemperatuur stijgt naar 55°C bij dezelfde buitentemperatuur, is de COP 2.89.

Omstandigheden

Hoe efficient is de Blackbird onder koude omstandigheden?

Zelfs bij een lage buitentemperatuur van -10°C is de Blackbird warmtepomp van Weheat effectief. Met een vermogen van 8kW en een COP-waarde van 2.73 (bij -10°C buitentemperatuur en 35°C watertemperatuur), levert de Blackbird betrouwbare warmte. Deze prestaties kunnen variëren afhankelijk van uw verwarmingssysteem.

Is de Blackbird bestand tegen een hoog pak sneeuw door zijn liggende model?

De Blackbird is ontworpen om bestand te zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Echter, wanneer er meer dan 20-25 cm sneeuw zou vallen en blijft liggen, kan de warmtepomp gedeeltelijk of volledig ingesneeuwd raken. Dit kan de prestaties van de warmtepomp verminderen. Gelukkig is zo'n hevige sneeuwval in Nederland een zeldzaamheid.

Hoe efficiënt is de Blackbird warmtepomp bij lage buitentemperaturen?

Zelfs bij een lage buitentemperatuur van -10°C is de Blackbird warmtepomp van Weheat effectief. Met een vermogen van 8kW en een COP-waarde van 2.7 (bij -10°C buitentemperatuur en 35°C watertemperatuur), levert de Blackbird betrouwbare warmte. Deze prestaties kunnen variëren afhankelijk van uw verwarmingssysteem.

Kunnen er bladeren en ander vuil in de ventilatie komen door zijn liggende model?

De Blackbird warmtepomp van Weheat, met zijn unieke horizontale ontwerp, is slim ontworpen om bladeren en andere rommel te weren. Er is een beschermend rooster geplaatst dat verhindert dat dergelijke objecten de ventilatie binnendringen. Daar bovenop heeft de Blackbird een mooi gevormde kap wat vuil in de ventilatie voorkomt. Bovendien blaast de lucht omhoog wanneer hij draait, wat het extra moeilijk maakt voor afval om in het de ventilator te komen.

Wat is de functie van de additionele kap op de Blackbird?

Additionele kap voor de Blackbird is ontworpen om de prestaties van de warmtepomp in de winterperiode te optimaliseren. Het zorgt voor een verbeterde luchtstroom en biedt extra bescherming tegen externe factoren zoals bladval. Hoewel de kap optioneel is, bevelen wij het van harte aan voor een optimale prestaties van uw Blackbird.

Begrippen

Wat betekent all electric?

All-electric ready" houdt in dat de hybride versie van de Blackbird warmtepomp gemakkelijk kan worden omgezet naar de volledig elektrische variant. Hierbij is het niet noodzakelijk om een geheel nieuwe warmtepomp te installeren. De conversie naar een volledig elektrische versie wordt mogelijk gemaakt door een software-update, de aanleg van aanvullende leidingen en de installatie van een boilervat. Dit zorgt voor flexibiliteit en voorbereiding op een toekomst zonder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Wat betekent all electric ready?

All-electric ready" houdt in dat de hybride versie van de Blackbird warmtepomp gemakkelijk kan worden omgezet naar de volledig elektrische variant. Hierbij is het niet noodzakelijk om een geheel nieuwe warmtepomp te installeren. De conversie naar een volledig elektrische versie wordt mogelijk gemaakt door een software-update, de aanleg van aanvullende leidingen en de installatie van een boilervat. Dit zorgt voor flexibiliteit en voorbereiding op een toekomst zonder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen

Blackbird is een hybride warmtepomp. Wat houdt dat in?

De term 'hybride' bij de Blackbird verwijst naar de samenwerking met een CV-ketel: de warmtepomp verwarmt een woning, terwijl de CV-ketel zorgt voor warm tapwater. Wanneer het toch nodig mocht zijn, kan de Blackbird gedeeltelijk of geheel terugvallen op een CV-ketel voor het verwarmen van de woning.

Installatie

Wat kan ik verwachten bij de installatie van de Blackbird?

De installatie van een Blackbird warmtepomp wordt uitgevoerd door een deskundige installateur en betreft diverse stappen. Ten eerste wordt de warmtepomp buiten op een plat oppervlak geplaatst. Daarnaast wordt er een binnenunit en eventueel een buffervat geïnstalleerd in de buurt van uw CV-ketel . Deze onderdelen worden vervolgens verbonden met uw bestaande CV-ketel, meterkast en thermostaat. Om deze installatie mogelijk te maken, zal de installateur bepaalde aanpassingen aan uw woning uitvoeren. De installateur begeleidt u gedurende dit proces, zorgt voor een nette afwerking en streeft naar tevredenheid.

Biedt Weheat installatieservices of moet ik een onafhankelijke installateur zoeken?

Weheat werkt samen met partnerinstallateurs voor de installatie van de Blackbird warmtepomp. De nazorg en details worden met de installateur geregeld.

Voert Weheat de installatie zelf uit?

Nee, Weheat heeft er voor gekozen om zich volledig te richten op het ontwikkelen, verbeteren en produceren van eigen warmtepompen. Hier zijn onze engineers vanuit de regio Eindhoven (brainport area) elke dag mee bezig. Voor de installatie van onze warmtepompen werken we samen met getrainde en gecertificeerde partners (installateurs) door heel Nederland. Werkt jouw installateur nog niet samen met Weheat, laat het ons weten en wij nemen graag contact op met deze installateur.

Is er specifieke expertise nodig om de installatie van de Blackbird uit te kunnen voeren?

Buiten de basis-installatievaardigheden van een erkend installateurs, zijn er geen overige expertises nodig. De Blackbird is namelijk een monoblock opstelling die niet voorzien is van F-gassen, maar het natuurlijk koudemiddel R290 (propaan). De monoblock opstelling is reeds gevuld en afgeperst, waardoor elke installateur de Blackbird eenvoudig installeert.

Prijzen & Subsidie

Hoeveel subsidie ontvang ik op de Blackbird warmtepomp?

Voor de aankoop van een Blackbird ontvangt u €3.375,- subsidie. De Blackbird warmtepomp staat op de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) lijst van het RVO met de meldcode KA25415. Daarnaast bieden veel gemeentes extra subsidie, wat de kosten verder kan verlagen.

Hoe doe ik een subsidie-aanvraag voor een warmtepomp?

Het aanvragen van een subsidie voor de Blackbird warmtepomp kan worden gedaan via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hier vindt u alle benodigde informatie om de aanvraag stapsgewijs te volgen.

Waar staat de Blackbird in de ISDE lijst voor warmtepompen?

De Blackbird staat momenteel op de ISDE lijst voor warmtepompen onder KA25415. Voor meer informatie kunt u de RVO-pagina raadplegen.

Hoeveel kan ik besparen met de Blackbird?

Hoeveel er bespaard kan worden is per woning en huishouden verschillend, afhankelijk van bijvoorbeeld de isolatie, uw energiecontract en het huidige gasverbruik. Maar een gemiddeld huishouden bespaart met de Blackbird per jaar zo’n 70% op het gasverbruik. Wilt u een indicatie ontvangen van hoeveel u kunt besparen? Bereken het dan snel in onze calculator.

Wat kost een Blackbird warmtepomp?

Als leverancier, hanteren wij de volgende adviesprijzen voor de Blackbird-pomp, exclusief installatiekosten: €6.953,- incl. btw voor de hybride opstelling en €7792 incl. btw voor de all-electric versie. Na aftrek van de landelijke subsidie van €3.375, komt dit neer op €3.578,- voor de hybride Blackbird en €4417,- voor de all-electric uitvoering, incl. btw. Let op: deze prijzen zijn exclusief installatiekosten. Voor een vrijblijvende offerte inclusief installatie.

Garantie

Welke garantie zit er op de Blackbird?

In de eerste 2 jaar bieden we een volledige omruilgarantie. Tussen het derde en vijfde jaar bieden we een deelgarantie op onderdelen die installateurs zelfstandig kunnen vervangen. Dit omvat 100% dekkingskosten voor onderdelen zoals de ventilator, bovenkap en pootjes. Bovendien faciliteren we in deze periode een volledige omruil, waarbij respectievelijk 30%, 60% of 80% van de nieuwprijs niet wordt vergoed.

Wat kan ik doen als mijn Blackbird warmtepomp niet naar behoren werkt?

Dan kunt u contact opnemen met de installateur. Die voert dan op afstand al een eerste analyse uit, om zo snel mogelijk tot een passende oplossing te komen.

Voor installateurs

Is er specifieke expertise nodig om de installatie van de Blackbird uit te kunnen voeren?

Buiten de basis-installatievaardigheden van een erkend installateurs, zijn er geen overige expertises nodig. De Blackbird is namelijk een monoblock opstelling die niet voorzien is van F-gassen, maar het natuurlijk koudemiddel R290 (propaan). De monoblock opstelling is reeds gevuld en afgeperst, waardoor elke installateur de Blackbird eenvoudig installeert.

Welke thermostaat werkt samen met de Blackbird?

De Blackbird warmtepomp werkt met zowel klassieke aan/uit thermostaten als met OpenTherm thermostaten. Om een optimale werking van uw systeem te garanderen is het aan te bevelen om gebruik te maken van een OpenTherm thermostaat die minimaal de onderstaande functies ondersteunt: 1. Gemeten kamertemperatuur: De thermostaat moet de huidige kamertemperatuur kunnen meten en doorgeven. 2. Gewenste kamertemperatuur: De thermostaat kan de gewenste kamertemperatuur doorgeven. 3. Gevraagde watertemperatuur: Doorgeven van de gevraagde watertemperatuur, dit is de temperatuur die de thermostaat aan de Blackbird vraagt. Belangrijk om te weten is dat niet alle OpenTherm-thermostaten bovengenoemde functies volledig ondersteunen. Bijvoorbeeld, de Google Nest thermostaat richt zich voornamelijk op het regelen van de gevraagde watertemperatuur en biedt geen ondersteuning voor andere functies zoals de gevraagde kamertemperatuur. Thermostaten die positief zijn getest in samenwerking met de Blackbird warmtepomp zijn: - Honeywell round modulation - Honeywell lyric T6/T6R WIFI - Honeywell Chronotherm Touch modulation - Honeywell EvoHome - Tado smart home systems - Remeha ISense - Plugwise Anna Zorg ervoor dat u de specificaties van uw thermostaat zorgvuldig controleert.

Hoe vaak moet het koudemiddel van de Blackbird warmtepomp worden vervangen?

Het koudemiddel van de Blackbird warmtepomp hoeft nooit vervangen te worden. Het systeem is ontworpen om het koudemiddel gedurende de gehele levensduur van de warmtepomp te behouden.

Warmtepomp algemeen

Hoe werkt de Blackbird?

Kort gezegd onttrekt de Blackbird energie uit de buitenlucht en zet dit met een hoog rendement om in bruikbare energie, voor het verwarmen of koelen van een woning. Hoe dit precies gaat? De warmtepomp is een monoblock uitvoering waarbij alle koudemiddel-componenten in de buitenunit zitten. De warmte uit de buitenlucht wordt omgezet in die buitenunit. Via de condensor wordt die warmte vervolgens afgegeven via CV-leiding naar de binnenunit. De binnenunit geeft de warmte dan af aan het verwarmingssysteem, zoals radiator of vloerverwarming. Zo wordt een woning dus verwarmd met warmte van buiten, een duurzame energiebron die onuitputtelijk is.

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte onttrekt aan een bron (lucht, water of grond) en deze overbrengt naar een andere plaats, meestal een woning of bedrijfsruimte. Het werkt op dezelfde manier als een koelkast, maar in omgekeerde richting. In dit filmpje wordt een duidelijke uitleg gegeven: https://youtu.be/WSK8mP-6YeA?si=LXgiUovthxkWvZXt