Duurzaamheid
Behind the scenes

Nijmeegse buren kiezen voor Weheat

12 May 2025

Toen Joost van Berkel en Piet Hieltjes, straatgenoten in Nijmegen, allebei hun woning wilden verduurzamen met een hybride warmtepomp, stuitten ze op een esthetisch bezwaar: de meeste warmtepompen zouden de authentieke uitstraling van hun jaren ’30-woningen aantasten. Daarom zochten ze een alternatief en die de Blackbird bleek een uitstekende oplossing. Natuurlijk keken buren Joost en Piet verder dan het uiterlijk, gelukkig was de Blackbird ook op prestatievlak de beste keuze. De eerste winter vonden ze nogspannend, maar de warmtepomp van Weheat heeft inmiddels hun volledige vertrouwen.

Duurzaamheid samen aanpakken

In de straat van Joost en Piet is een buurtgroep actief die zich bezig-met verduurzaming.“We komen regelmatig samen om informatie en ervaringen uit te wisselen”, vertelt Joost. “Bijvoorbeeld rond woningisolatie en pv-panelen, en er is ook weleens nagedacht over een wijkaccu.” Zijn halfvrijstaande woning van zo’n 180m² is rondom voorzien van dubbel glas en na een bezoek van een energiedeskundige is er onder andere spouwmuurisolatie aangebracht. Joost: “Ik dacht na over de volgende stap en besloot de ‘50 graden-test’ uit te voeren,waar in de buurtgroep over is gesproken. Daarbij verlaag je de keteltemperatuur om te zien of je huis warm blijft en geschikt is voor een warmtepomp. Dat was bij ons het geval; we hebben grote klassieke radiatoren met relatief veel cv-water; ze blijken geschikt voor lage-temperatuurverwarming. Omdat onze cv-ketel aan vervanging toe was, ben ik me gaan verdiepen in de overstap op een hybride systeem.” Wat hem in eerste instantie tegenhield, was het uiterlijk van gangbare buitenunits.

Via-via hoorde hij over een fraai alternatief: een zwart, liggend monoblock dat prima op de uitbouw van zijn keuken aan de achterkant van de woning zou passen. “Dit was de Blackbird van Weheat. De buitenunit ervan vond ik goed passen bij de authentieke uitstraling van onze jaren 30-woning. Een mooie oplossing, en bovendien heeft deze warmtepomp voldoende vermogen voor een relatief grote woning, zodat op koudere dagen de gasketel niet steeds bijspringt. Daar kwam bij dat het, zeker met ISDE-subsidie, een betaalbaar systeem is.”

Toekomst van de aarde

Toen Joost de knoop had doorgehakt en in de buurtgroep erover vertelde, bedacht Piet, die een stukje verderop in dezelfde straat woont, dat dit ook voor hem een mooie oplossing zou zijn. De gasketel van zijn geschakelde woning, 160 m² groot, was ook aan vervanging toe; een mooi moment voor de volgende stap in verduurzaming. “Dat laatste is voor mij een belangrijke overweging”, vertelt Piet. “Natuurlijk kijk je naar de kosten en verdiep je je in terugverdientijd, maar minstens zo belangrijk vind ik de toekomst van de aarde en mijn kleinkinderen.”

Snelle levering

Joost en Piet zijn beiden zeer te spreken over de manier waarop hun warmtepompen werden geïnstalleerd. “Dit gebeurde door prima vaklui met kennis van zaken”, vertelt Piet. “In minder dan een dag hebben ze de warmtepomp geplaatst en werd hij in bedrijf gesteld. Na de werkzaamheden hebben ze alles schoongemaakt en het huis weer keurig achtergelaten.”

Ook Joost is heel tevreden over het installatiewerk, al kostte het bij hem iets meer tijd. “Bij mij zijn de installateurs bijna twee dagen aan het werk geweest; dat had onder andere te maken met de aanleg van leidingwerk over een wat lastig traject en met het synchroniseren van de thermostaat. Als ik zie hoe alles is geplaatst, inclusief een klein kastje naast de hr-ketel in de kelder, is het echt kundig vakwerk.”

Wintertest doorstaan

Inmiddels is de Blackbird bij de twee buurtbewoners ruim een half jaar in gebruik en heeft hij de ‘wintertest’ van begin januari met verve doorstaan. Joost: “Toen de eerste vorstdagen kwamen, was dat best spannend, maar de warmtepomp deed zijn werk uitstekend. Ook bij buitentemperaturen van -7 graden sprong de gasketel niet bij en bleef het huis behaaglijk. De Blackbird zou tot -10 graden genoeg capaciteit moeten kunnen leveren, en daar heb ik alle vertrouwen in.” Met het comfort in huis zit het dus goed, maar ook het gasverbruik is drastisch gedaald.

In beide woningen is het gasverbruik met bijna 70 procent gedaald. Daar staat uiteraard een hoger elektra gebruik door de warmtepomp tegenover, maar wordt grotendeels gedekt met de pv-panelen die op beide woningen liggen. Terugblikkend concluderen Joost en Piet dat ze geen moment spijt hebben gehad van hun besluit om voor een warmtepomp van Weheat te kiezen. “We hebben vrijwel alleen maar positieve ervaringen mee opgedaan. Het zou me niet verbazen als andere straatgenoten in onze buurtgroep binnenkort hetzelfde besluit gaan nemen.”