19 June 2025
Je warmtepomp kan koelen. Om dat goed en veilig te kunnen doen zijn er een paar slimme ‘hordes’ ingebouwd, dan schakelt het soms (tijdelijk) uit. Dat is geen fout, maar een bescherming van het systeem. Hieronder lees je de vier belangrijkste oorzaken en hoe we ze samen oplossen.
Je Weheat-warmtepomp kan koelen, maar het succes hangt af van het afgiftesysteem, voldoende koeloppervlak en de status van het elektriciteitsnet.
Hoge-temperatuur radiatoren zijn niet erg geschikt om mee te koelen. Dat zit zo: Koelen vraagt om een watertemperatuur van ±18 °C.
Gevolg: Bij lage watertemperaturen geven ze nauwelijks koeling. Je voelt dus weinig effect, terwijl de warmtepomp wel heel hard moet werken.
Oplossing: Vervang ze door lage-temperatuur radiatoren, ventilator-convectors of vloerverwarming. Deze zijn wel efficiënt genoeg om te koelen én verwarmen. Dubbele winst: het verbetert het rendement van jouw warmtepomp.
Jouw warmtepomp kan alleen warmte afvoeren via het beschikbare oppervlak van de radiatoren, vloer en convectors. Koelen lukt alleen als het relatief koude water voldoende oppervlakte heeft om de warmte in de woning op te nemen en af te voeren. Is dat oppervlak te klein, dan kan de warmtepomp de gevraagde temperatuur niet bereiken.
Gevolg: Hij gaat dan eerst snel aan-uit schakelen (zie punt 3) en stopt uiteindelijk met koelen.
Oplossing: Vergroot het koeloppervlak – bijvoorbeeld een extra convector in de woonkamer of extra groepen in de vloerverwarming.
Wanneer de warmtevraag klein is maar de warmtepomp toch vol vermogen levert, wisselt hij snel tussen aan en uit. Dat heet pendelen.
Gevolg: Pendelen belast de compressor, verkort de levensduur en kan storingen veroorzaken.
Oplossing: Weheat Intelligence heeft dit probleem volledig opgelost. Onze software herkent pendelen in real-time. Ziet het systeem dat de watertemperatuur in je systeem te snel daalt (bijv. door te weinig koeloppervlak), dan schakelt het de koelmodus uit totdat het water in je systeem verder is opgewarmd. Zo voorkomen we slijtage aan het systeem door onnodige koel cycli.
Blijkt jouw systeem niet geschikt, dan blijft de koelcycli op termijn uit. Dit doen we om het systeem te beschermen. In de app zie je ook terug of we aanraden om de koelmodus uit te zetten.
Op zonnige, warmte dagen raakt het elektriciteitsnet soms overbelast, dit heet netcongestie. De netspanning kan dan (kort) te hoog worden.
Gevolg: Bij zo’n spanningspiek zet de warmtepomp zichzelf uit om elektronische schade te vermijden. Je hebt dan dus tijdelijk geen koeling, omdat het systeem uitstaat.
Oplossing: Weheat heeft een oplossing gevonden om spanningspieken op te vangen. Nieuwe systemen hebben dit standaard; voor bestaande installaties is een eenvoudige upgrade beschikbaar.
Check je afgiftesysteem. Heb je lage-temperatuur radiatoren of vloerverwarming? Top. Alleen hoge-temperatuur radiatoren? Overweeg uitbreiding met lage-temperatuur radiatoren. Koelen met enkel hoge-temperatuur radiatoren is niet mogelijk. Twijfel je of je genoeg koeloppervlak hebt? Vraag je installateur om een capaciteitsberekening.
Wij blijven jouw systeem actief monitoren, leveren upgrades wanneer nodig en helpen je installateur met heldere adviezen. Zo houd jij je woning koel, stil en energiezuinig – ook tijdens die heerlijke zomerdagen.
Het begint met inzicht. De snelste weg naar een Weheat warmtepomp is een gratis adviesgesprek met een installateur uit jouw regio. Doorloop de bespaarcheck en plan jouw afspraak.